HEM          Välj rätt golv           Miljö & Kvalitet          Nyheter & erbjudanden          Kontakt     

  Välj rätt golv


Det är många frågor som måste tänkas över noga när man skall välja golv. Vilket rum skall golvet ligga i? Hur ser huset och underlaget ut?

Det handlar också om pris och kvalitet, och att hitta det golv som passar din budget och din inredningsstil.

   Att tänka på


Kakel & Klinker
Klinker och kakel är hårda material som passar i utrymmen som utsätts för stort slitage och där det ställs stora krav på vattenläget. Exempel på det är kök, hall, badrum och tvättrum.

En stor fördel med ett klinkergolv är att det är tåligt och lättskött. Utspilld mjölk eller våta stövlar är inget problem. Det är bara att torka av med en fuktig trasa. Vätan kan inte här, som på till exempel ett laminatgolv, krypa in i skarvar och lösa upp de olika skikten.

Klinkers tillverkas av hårt bränd lera, och består enbart av naturmaterial. Något som är nog så viktigt att tänka på med kraftigt ökade allergier bland barn.

Kakel och klinkers känns alltid kalla om de läggs direkt på underlaget. I utrymmen där man vistas ofta, som kök och badrum, kombinerar därför många klinkers med golvvärme. Keramiska plattor är det idealiska materialet vid golvvärme eftersom de lagrar och leder värme lika effektivt som en kakelugn.

Golvvärme
Med golvvärme får man en behaglig inomhusmiljö. Fukten hålls borta och vatten torkar upp. I badrum slipper man spår av våta fötter, och i hallen torkar snabbt små pölar från våta stövlar.

Att installera golvvärme är idag inget problem. Utbudet på marknaden har ökat markant, och materialet har blivit mer lätthanterligt. Man behöver inte längre göra stora ingrepp för att lägga golvvärme, utan kan enkelt lägga det på det tidigare underlaget. Vid nybyggnation kan man välja mellan att installera vattenburen golvvärme eller elektriska slingor. Vid renovering är det vanligast med elektrisk golvvärme eftersom det inte kräver lika stora ingrepp vid in- stallationen.

De system för golvvärme som används idag är så enkla att lägga in att du i princip kan göra det själv. Värmekabeln levereras i mattor som enkelt rullas ut på golvet. Nätet som kabeln ligger i kan lätt klippas och formas efter hur ytan ser ut. Golvbrunnar, vinklar och vrår är med andra ord inga problem.

En annan ny svensk metod är Polyheatmattan, vilken är tillverkad av ett halvledande plast- material. Fördelen med denna metod är att mattan kan läggas även under fast inredning som köksskåp och wc-stolar. Vid eventuell ombyggnad eller flytt av köksinredningen råkar man då inte ut för några kalla hörn där tidigare inredning hindrat installering av värmeslingor. Du kan till och med spika igenom denna matta utan att det på något sätt förstör materialets värmeledande förmåga.

Oavsett vilken metod man använder skall anslutning och inkoppling alltid utföras av en behörig elinstallatör!

Golvvärmens effektivitet diskuteras ibland, och här går åsikterna isär. Några hävdar att det blir dyrare med golvvärme eftersom mycket energi går åt att just torka bort fukten i vissa utrymmen. Andra hävdar att så inte alls är fallet, utan att man istället kan spara mycket energi genom att sänka rumstemperaturen några grader. Värmen finns ju där man mest behöver den; i golvnivån.

En behaglig rumstemperatur betyder mycket för trivseln. Är man kall om fötterna fryser man om hela kroppen. Det är då lätt att falla för frestelsen att höja värmen för att slippa frysa. Med golvvärme kan du istället sänka rumstemperaturen och ändå inte frysa.

Har man små barn i familjen som tillbringar den mesta tiden på golvet kan det också vara avgörande för installation av golvvärme. Väljer du att installera golvvärme i något enstaka rum i huset är det oftast komforten som är avgörande för installation av golvvärme, och inte energifrågan. Ett varmt badrum, eller ett varmt och behagligt kök trots att det ligger mot norr, kan också få den effekten att vissa årstiders "ruggighet" inte känns lika besvärande. Man kan då spara energi genom att inte sätta på värmen i andra rum förrän yttertemperaturen krupit ännu längre ner.

  Olika golvtyper


Vi arbetar med de mest kända leverantörerna i branschen. Klicka HÄR för länkar till företag relaterade till vår verksamhet.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om olika golvtyper och deras egenskaper:
Rosersbergs Golv AB, Sönderborgsgatan 2, 195 30 Märsta. Tel: 08-594 407 00.