HEM          Välj rätt golv           Miljö & Kvalitet          Nyheter & erbjudanden          Kontakt     

  Välj rätt golv


Det är många frågor som måste tänkas över noga när man skall välja golv. Vilket rum skall golvet ligga i? Hur ser huset och underlaget ut?

Det handlar också om pris och kvalitet, och att hitta det golv som passar din budget och din inredningsstil.

   Att tänka på


Laminatgolv
Laminatgolv är precis som lamellgolv uppbyggt av en stomme av trä eller spånskiva. Men till skillnad från lamellgolvets ytskikt av äkta trä, så har laminatgolvet ett ytskikt av fotograferat trä. Det är med andra ord papper som under tryck fått hårdare konsistens. Över detta ligger sedan flera lager av skyddande lack.

Den största fördelen med ett laminatgolv är att det är lättskött och har en oerhörd slitstyrka. Det tål vilda lekar, ivriga hundtassar och vassa klackar. Du kan till och med tappa en glöd- ande cigarett på golvet utan att det efterlämnar märken. Ett laminatgolv skall inte heller yt- behandlas efter läggning, utan är klart att använda på en gång. Och när du sedan bestämmer dig för att möblera om behöver du inte bekymra dig för märken efter tunga möbler, eller nyansskillnader på golvet där solen lyst in och blekt öppna golvytor.

En annan fördel med laminatgolv är att det är jämförelsevis lätt att lägga. Tack vare dess tunna konstruktion krävs inga större ingrepp vid läggningen, utan det läggs "flytande " ovanpå det gamla golvet. Det finns också ett stort utbud av tillbehör i form av golvlister och övergångslister, vilket skapar ett fulländat resultat. Normalt underhåll är sedan att dammsuga golvet och ibland försiktigt torka av golvet med en fuktig trasa. Nackdelen är att det ser lite livlöst ut. Vilket det ju också är eftersom det bara är ett foto av trä, och inte har det äkta träets levande yta. Ett laminatgolv har inte det äkta träets svikt och ljuddämpande effekt, utan upplevs som lite "klapprande".

Lätt-att-lägga-golv
Det finns idag flera tillverkare av de så kallade lätt-att-lägga-golven, bestående av laminat- eller lamellbrädor. Systemen bygger på att brädorna fogas samman utan varken lim eller spik. Det spar inte bara tid vid monteringen, man behöver inte heller vänta på att limmade fogar skall torka utan kan använda golvet direkt.

Idag är vanligaste metoden ett klicksystem vid monteringen. Klicksystemet - Brädornas spont och not är utformade så att de vid montering hakar i varandra. När man sedan med hjälp av en slagkloss knackar brädan på plats "klickar" fogen Ihop. Brädorna har då hamnat i exakt rätt läge och låser fast varandra.Även den som normalt sett inte anser sig vara händig kan prova på att lägga ett sånt här golv. Fördelen med dessa golv är att du lätt känner när brädorna verkligen är på plats, vilket bekräftas med den ena metodens "klick". En annan fördel är att hela golvet kan plockas upp och läggas i ett annat rum, eller tas med när du flyttar!

  Olika golvtyper


Vi arbetar med de mest kända leverantörerna i branschen. Klicka HÄR för länkar till företag relaterade till vår verksamhet.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om olika golvtyper och deras egenskaper:
Rosersbergs Golv AB, Sönderborgsgatan 2, 195 30 Märsta. Tel: 08-594 407 00.