HEM          Välj rätt golv           Miljö & Kvalitet          Nyheter & erbjudanden          Kontakt     

  Välj rätt golv


Det är många frågor som måste tänkas över noga när man skall välja golv. Vilket rum skall golvet ligga i? Hur ser huset och underlaget ut?

Det handlar också om pris och kvalitet, och att hitta det golv som passar din budget och din inredningsstil.

   Att tänka på


Trägolv
Trä är ett varmt, ombonat och behagligt material. Att gå barfota på ett äkta trägolv är en behaglig känsla. Golvet har en naturlig svikt som dämpar "klapprande" ljud, och materialet hjälper till att hålla ett behagligt inomhusklimat. Trä har bra isolerande förmåga vilket gör att golvet känns varmt och skönt att gå på.

Ett trägolv blir aldrig omodernt, utan blir bara vackrare med åren. Oavsett vilka trender som råder inom inredning är trägolv alltid rätt, och går att kombinera med många olika inredningsstilar. Just nu är trägolv på stark frammarsch, och det finns inget som pekar på att trenden inte skulle hålla i sig. Ett trägolv ställer vissa krav på läggning och underhåll, men sköter du det rätt kommer det att hålla i generationer.

Vilket träslag är hårdast?
Svensken Johan August Brinell presenterade år 1900 en metod för att mäta hårdheten hos metaller. Metoden används idag 100 år senare, över hela världen och nu även på trä. Man kan med denna metod mäta hur hårda de olika träslagen är i förhållande till varandra.

Högst tal är hårdast:
Merbau 5,5   Lönn 4,8   Ask 4,0   Bok 3,8   Ek 3,7   Björk 2,6   Furu 1,6   Gran 1,4

Massivt Trägolv
Trägolv kan vara av två typer; den massiva brädan eller flerskiktsbrädan. Den massiva golvbrädan är av trä, helt igenom. Det är en ren naturprodukt, och innehåller inga kemikalier eller lösningsmedel som kan orsaka allergier. Det här var förr den enda typen av golvbräda, och den används idag ofta vid renovering av gamla hus och vid lagning av gamla golv. Massiva golvbrädor säljs av vissa golvfabrikanter, men kan också beställas direkt från brädgården. Det kan vara bra att jämföra priser och kvalitet hos olika leveran- törer, och ett viktigt krav är att golvbrädorna är väl torkade.

Trä är ett levande material och den massiva brädan kan i vissa fall kupa sig, eller skåla sig, efter läggning om brädorna varit för fuktiga vid läggningen av golvet. För att motverka detta förses därför ofta de massiva brädorna med spår på undersidan för att minska rörelserna i träet. Det är också viktigt att låta golvbrädorna ligga i rumstemperatur cirka ett dygn innan man börja lägga golven på plats. Det massiva trägolvet köps oftast obehandlat, men det ökade efterfrågan på trägolv har medfört att man nu också kan hitta golv som ytbehandlats.

Lamellgolv
Lamellgolv består av flerskiktsbrädor som är uppbyggda av trä av olika lager, vilket ger ett mer formstabilt golv. Brädorna består av ett ytskikt av äkta trä. Under detta ligger en furuskiva, spånskiva eller en skiva av HDF, och underst ett skikt av fanér.

Fiberriktningen ide olika skikten ligger vinkelrätt mot varandra, vilket gör att skikten "låser" varandra och minskar träets rörelser. Detta gör att ett golv av flerskiktsbrädor inte påverkas lika lätt av av luftfuktighet och årstider och därmed minimieras bland annat risken för springor mellan brädorna.

Oftast köper man ett färdigbehandlat lamellgolv, lackat tre till fem gånger. I vissa fall kan det dock vara lämpligt att lägga på ett extra lager lack efter läggning för att skydda framför allt springor mot smuts och väta, som till exempel i kök och hall.

Parkettgolv
Det vi ursprungligen menade när vi talade om parkettgolv var ett massivt trägolv. Korta stavar av trä lades i ett speciellt mönster för att få liv och lyster. Det var ett mycket exklusivt golv, dels för att det tog tid att lägga, och dels för att träslaget vanligtvis var av ek eller bok. Idag används benämningen "parkettgolv" först och främst när man talar om lamellbrädor som har ett ytskikt av trästavar lagda i det specifika mönstret.

Välj rätt tjocklek
Ett tunnare golv är lättare att lägga. Tjocklekar upp till ca 14mm kan läggas "flytande", dvs ovanpå ett gammalt golv. Brädorna limmas ihop vid monteringen, men spikas inte fast i underlaget. Golvet hålls sedan på plats med golvlisten.

Fördelen med det tunnare golvet är att man inte behöver kapa dörrar eller höja några trösklar för att kunna lägga in det. Det kan däremot inte slipas om hur många gånger som helst.

Ett tjockare golv kräver större ingrepp vi läggningen, och skall inte läggas "flytande" Utan spikas eller skruvas fast. I gengäld har det ett större slitskikt och kan slipas om Många gånger. När det väl är på plats är det golv som håller i många generationer.

Spika, skruva eller limma?
Att spika eller skruva fast golvet är de metoder som rekommenderas framförallt till massiva trägolv eftersom det inte hindrar golvets naturliga rörelser. Trä är ett material som krymper när det torkar och sväller när det blir fuktigt.

Även valet av ytbehandling påverkar hur golvet bör monteras. Ett golv som oljas bör spikas eller skruvas på plats, efetersom ytbehandlingen tillåter virket att "andas" och därmed inte heller hindrar golvet från att "arbeta".

Olja, såpa eller lack?
Ur hållbarhetssynpunkt är det inte bara valet av tjocklek eller träslag som är avgörande. Vilket slag av ytbehandling man väljer är också av största vikt. Många av oss drömmer om ett gammaldags skurgolv i Carl Larsson-stil, men vill samtidigt ha ett lättskött golv. Det går faktiskt att kombinera idag!

Slipa golvet
Börja med att slipa golvet. Ett nytt massivt trägolv behöver efter läggning bara en lätt slipning för att få bort alla eventuella ojämnheter. Vid renovering av ett gammalt trägolv behöver man Däremot slipa noggrannare för att få bort repor, ojämnheter och eventuell tidigare behandling. Ytan blir då ren och mottaglig för den nya ytbehandling du har valt. Dammsug sedan noggrant. Glöm inte allt damm som samlas på fönsterbrädor och element! Det kan annars lätt virvla ner när du arbetar i rummet och förstöra resultatet av ytbehandlingen.

Lutbehandla trägolv
Vill man ha ett ljust golv är nästa steg att lutbehandla golvet innan ytbehandling. Lutbehandlingen bleker golvet och förhindrar att träet gulnar när det åldras. Lut skall läggas på vått i vått för att minska risken för ojämnheter. Normalt utförs två strykningar med torkning mellan strykningarna. I utrymmen med lättare slitage kan man välja att behandla golvet med en kombination av lut och såpa för att få fram effekten av ett gammaldags skurgolv.

Såpbehandla trägolv
Ett såpbehandlat golv är vad många menar när det pratar om just "skurgolv". Förr fanns Det inget annat sätt att behandla golv med än just såpa. Ett golv som såpbehandlas är mer ömtåligt de första åren än vad golv som behandlas med olja eller lack är. Det tar nämligen några år innan golvet är mättat med såpa och fått den yta som eftersträvas. Är man beredd att vänta denna tid, och tar väl hand om golvet, får man till slut ett lättskött golv med en vacker grå nyans, patina och charm.

Olja trägolv
För ytor med större slitage, som t ex i kök eller hall, rekommenderas olja som ytbehandling. Oljan tränger ner på djupet och stabiliserar golvet, samtidigt som det låter golvet andas bättre än ett lackat golv. En stor fördel med golv som behandlats med olja är att det har förmågan att "reparera" sig själv. Mindre repor och tryckskador reser sig igen när man torkar med fuktig trasa.

Alla trägolv kan oljas, och inte bara golv av furu som tidigare var det vanligaste. Dock rekommenderas att golv som limmas vid läggningen inte behandlas med olja. Rester av lim i skarvarna kan medföra att oljan inte kan tränga ner i träet och du får fläckar i golvet.

Lägg på oljan i ett tunt jämnt skikt. Upprepa tre-fyra gånger med cirka en timmes mellan- rum tills träet är helt mättat och inte suger mer. Efter cirka 12-18 timmar arbetas den sista oljan in i träet med en polermaskin. Låt oljan härda något dygn innan golvet tas i bruk, och vänta gärna en vecka innan mattor läggs på golvet.

En stor fördel med ett oljebehandlat golv är att det är lätt att reparera. Vid normalt slitage och grunda repor i golvet, räcker det oftast att göra rent golvet med en polermaskin för att få bort gammal smuts i ytskiktet. Lägg sedan på ett nytt lager med olja, och golvet är som nytt!

Lacka trägolv
Lackning av trägolv har dominerat marknaden länge. Lacken är lättskött och har den fördelen att när väl det sista lagret har torkat så är golvet klart för användning och behöver ingen efterbehandling. Ett slitet lackgolv renoveras enkelt genom en lätt ytslipning och ett lager ny lack.

Under senare år har dock många tröttnat på sitt lackade trägolv, och vid renovering slipat bort lacken för att istället behandla med olja för att få fram en mer levande träkänsla. Om detta är en tillfällig trend återstår att se.

Lacken har trots allt vissa fördelar och fungerar vid lättare slitage som ett extra "slitskikt". En nackdel är dock att ett lackat golv förlorar sitt elasticitet och kan inte längre reparera sig själv vid tryckskador och repor. Enda sättet att reparera är att slipa bort skadorna och lägga på ett nytt lager lack.

På lamellgolv är lack fortfarande den vanligaste ytbehandlingen eftersom det hjälper till att göra golvytan hård och slitstark. Detta extra "slitskikt" är av betydelse då lamellgolv har ett tunnare skikt av slipbart trä än vad massiva golvbrädor har.

Källa: Hem ljuva Hem

  Olika golvtyper


Vi arbetar med de mest kända leverantörerna i branschen. Klicka HÄR för länkar till företag relaterade till vår verksamhet.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om olika golvtyper och deras egenskaper:
Rosersbergs Golv AB, Sönderborgsgatan 2, 195 30 Märsta. Tel: 08-594 407 00.